Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.02.2013 21:47 - Унизяване на Българите
Автор: liubitel Категория: История   
Прочетен: 8303 Коментари: 18 Гласове:
10


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Прочетох унизителни неща за траките и не се стърпях да напиша няколко свои разсъждения.
Коментарът започваше с това че в датски книги имало превод от херодот, в който пишело как траките продавали момченцата си в робство. Очаквам в следващия от тази авторка коментар да прочета че те ядели децата си.



А защо лидислидис не прочете до коя година северните жители са предлагали жените си на гостите си? Защо тя оценява живота на нашите пра пра-пра-деди от гледна точка на импотентните датчани в днешно време? Нима семейството на Хамлет е по-човешко от тракийските такива?защо няма сравнение какво е предлагал Александър македонски за секс, жена си или...? Могат ли писалите по-горе да обрисуват обичаите на другите племена по същото това време? Може ли бесписменни племена да оставят наследство(могили, гробници, обичаи, ритуали, Богове), които гърци и римляни са приели по-късно.Могат ли безписменни племена да основат троя? Към Валерия Фол, Знам че сте се занимавали много със тракийското население(наследство), знам че за да успеете сте се съобразявали със съветската наука и със общоприетата тогава теза че "траките"
са били прости, безписмени,безкултурни народи.Всичко това вие пишете въз основа на написаното от европейските историци. Вие сте се старали да не им противоречите.През шестдесетте години учехме че троянската война била между гърци и троянци.Учехме за троянската война, а за траки не пишеше нищо в нашите учебници. Гърци-славяни-прабългари, това беше историята.
Имам един въпрос към по-информираните. Дали траките не са имали своя писменност? близък ли е езика на аристотел,херодот,питагор, до сегашния гръцки език? Могат ли сегашните гърци да четат старогръцки?кога се е променил
гръцкия език, за да стане невъзможен за разбиране от сегашните гърци? цитирай
Редактирай | Изтрий


Тагове:   траки,   Славяни,   българи,   история,


Гласувай:
11



Следващ постинг

1. анонимен - Подводни
11.02.2013 22:12
Ако се вялва на Херодот и западната историчедска наука ще излезе, че римляните са имали електро-мобили.
Не им се впрягай много-много. Само трай и гледай майтапи в близките години.
цитирай
2. germantiger - ...
12.02.2013 07:40
Въпроса не е в обидата, а в истинността?!

Ако истината Ви обижда, то това е проблем ирелевантен за историята.

...

Има доста извори обидни за траките, славяните и българите, този за продадените деца далеч не е най-отвратителния. Разбира се, някои от изворите са абсурдни и без здрав смисъл, иначе казано - без съмнение недостоверни. Други обаче заслужават внимание и вероятно са истинни.

Изворите както знаем са плод на политика, заблуждения и лични предпочитания на авторите им. Други са явен стремеж към достоверност и доказателство за добросъвестност - кои обаче, трудно ще "отсеем"?!
цитирай
3. grigorsimov - Относно унижаването ни, и "гениалното (сатанинско) племе"...
12.02.2013 10:39
Цитат от "тайните протоколи на ционските старейшини":
"Ние винаги трябва да се стремим да унижаваме гоите, даже и без кнкретен повод, та накрая така да ги унизим, както само нашето гениално племе умее"!!
цитирай
4. stanemirkata - С извинение, да попитам
12.02.2013 11:48
гърците сами ли са измислили педерастията, или са я прихванали от боговете си?
цитирай
5. staler - тук дори не става дума толкова за ...
12.02.2013 15:37
тук дори не става дума толкова за истор.истини колкото за факта че блогъри като натан,аристотелис,лидис,джоиси,запорток и други подобни,занимаващи се открито с антибългарска пропаганда,се подвизават открито и необезпокоявано в уж български блог,и дори разгониха други съвсем нормални хора изразяващи свои виждания различни от официалните.
цитирай
6. staler - радостен съм да е отбележа че мар...
12.02.2013 20:57
радостен съм да е отбележа че маркнатан е свалил постинга си "Психопатът ......"което идва да покаже че тия хора трябва по често да бъдат ругани--деиства им възпитателно.
цитирай
7. prarodinata - тук дори не става дума толкова за ...
13.02.2013 14:18
staler написа:
тук дори не става дума толкова за истор.истини колкото за факта че блогъри като натан,аристотелис,лидис,джоиси,запорток и други подобни,занимаващи се открито с антибългарска пропаганда,се подвизават открито и необезпокоявано в уж български блог,и дори разгониха други съвсем нормални хора изразяващи свои виждания различни от официалните.


Въобще не им обръщаме внимание, трием ги до последния коментар и продължаваме нататък. Подобна безродна измет (а някои от тях разбира се не са българи по кръв) не заслужава дори да й обръщаш внимание. Всъщност в реалния за разлика от виртуалния свят лечението за тази чума е единствено оперативно, а хирургът се казва Калашников.
Като видиш само каква безподобна сган се е надървила да хули българите и истинската българска история, ти става пределно ясно, че нямат никакъв шанс. Тези, които им плащат, са в тотален кадрови банкрут, не могат да извадят дори един подготвен и интелигентен еничарин да обори тезите, които излагаме.

Реката тече и измива всеки помен от помия по бреговете си. Истината ще победи, България ще пребъде!
Поздрави!
цитирай
8. staler - поздрави и на теб,приятелю!
14.02.2013 14:31
поздрави и на теб,приятелю!
цитирай
9. zelas - Вандали са германксо племе, от там и ...
14.02.2013 20:55
Вандали са германксо племе, от там и израза вандализъм!
цитирай
10. aristotelis - ....се отразило твърде неблагоприятно върху съдбата на тракийския етнос който до много голяма степен се елинизирал.
19.02.2013 19:52
Димитър Ангелов
ТРАКИТЕ ДО ПАДАНЕТО ИМ ПОД РИМСКА ВЛАСТ
Наред с липсата на здрава и трайна държава друго неблагоприятно обстоятелство, което пречело на траките да се обединят в една по-устойчива етническа общност, било и това, че те не притежавали собствена азбука и писменост. Впоследствие, както добре е известно, сред тракийските племена се разпространили и се наложили гръцката азбука и език. Не малка роля за разпространението на гръцката азбука изиграла и завоевателната политика на Филип II и Александър Велики, която била свързана изобщо с разширяване на териториалната база на елинската материална и духовна култура. Едновременно с възприемането на гръцката азбука сред тракийските племена започнал да печели почва и гръцкият език, особено в онези райони, където досегът между гърци и траки бил по-непосредствен (по черноморското и беломорското крайбрежие) и в областта южно от Стара планина. След образуването на Одриската държава гръцкият език станал официален и държавен. С него си служели одриските владетели при издаване на закони и договори при поставяне на надписи върху монети и пр. Популярността на гръцкия език като официцален и държавен нараснала още повече през елинистическата епоха (III—I в. пр. н. е.), непосредствено преди завладяването на Балканския полуостров от римляните. Силно разпространение добил гръцкият език и в религиозния култ (надписи върху оброчни плочки, върху надгробни паметници и пр.). Обстоятелството, че през доримския период тракийският език не могъл да се наложи като писмен, а вместо него тази роля изпълнявал гръцкият, се отразило твърде неблагоприятно върху съдбата на тракийския етнос който до много голяма степен се елинизирал. Доколкото съществувала образована прослойка (главно сред богатите и знатни среди в градовете), тя се възпитавала в елински традиции поради силното влияние на гръцката писменост и култура.
цитирай
11. aristotelis - ....по който е била третирана жената сред отделните племена, за обичая да се продават деца в робство, общ за всички траки,
19.02.2013 19:53
Димитър Ангелов
ТРАКИТЕ ДО ПАДАНЕТО ИМ ПОД РИМСКА ВЛАСТ
Особен интерес в това отношение предизвиква описанието на Херодот, който е бил един от най-добрите познавачи на тракийските племена. У него срещаме добре известните и твърде показателни известия за еднаквия начин, по който е била третирана жената сред отделните племена, за обичая да се продават деца в робство, общ за всички траки, за обичая да се татуират телата като израз на благородство,за еднаквите погребални ритуали чрез издигане на надгробни могили и устройване на игри, за почитането на едни и същи божества, а именно гръцките Арес, Дионис и Артемида и казано накратко, от изложеното на старогръцкия писател може да се заключи, че сред тракийския етнос към средата на V в. пр. н. е. независимо от регионални особености в бита и нравите на едно или друго племе е съществувала значителна общност по отношение на материалната и духовната култура, на обичаите, нравите и традициите. Специално внимание заслужава обобщаващото наблюдение на Херодот, че траките „носят много имена, всяко племе според страната си, но всички имат приблизително еднакви обичаи във всяко отношение с изключение на гетите, травсите, и траките, които живеят над крестонците. Тази констатация на Херодот отговаря на действителното състояние на нещата. Тя свидетелствува, от една страна, за липсата на единна тракийска народност и за наличието на отделни племена със собствени названия и същевременно за голямата близост на тези племена, намерила израз в разпространението на една еднаква почти за всички материална и духовна култура. Тази общност именно е давала основание на античните автори да употребяват и общото название — траки — за цялото огромно множество от различни племена на север и на юг от Стара планина.
цитирай
12. aristotelis - Димитър Ангелов ТРАКИТЕ ДО ПА...
19.02.2013 19:56
Димитър Ангелов
ТРАКИТЕ ДО ПАДАНЕТО ИМ ПОД РИМСКА ВЛАСТ
Добре известно е от данните на редица древногръцки писатели (като Херодот, Тукидид, Ксенофонт и пр.),че траките се делели на голям брой племена, разположени на юг или на север от Стара планина, всяко от които си имало собствено име. Като по-важни племена, които играли роля в политическия и културния живот на тракийския свят през периода до римското завладяване, заслужават отбелязване следните: трибали (в областта между реките Морава и Искър), крестони (в областта между долното течение на реките Стримон (Струма) и Аксиос (Вардар), бисалти, одоманти и едони (по долното течение на р. Струма и по басейна на р. Места), серди (в днешното Софийско поле), дентелети (по горното течение на р. Струма), меди (по средното течение на Струма), дий, дерсеи и дерони (по река Места), беси (по горното течение на р. Марица и в Родопите); травси (пак в Родопската област, югоизточно от бесите), одриси (по средното и долното течение на р. Марица и по басейна на р. Регина, дн. Еркене), ниспеи, меландити, мелинофаги, тини, асти (по черноморското крайбрежие, южно от Стара планина), мизи (на изток от река Искър в Северна България), кробизи (източни съседи на мизите, също в Северна България), гети (в днешна Добруджа). У Херодот става дума за общо 19 племена, но, както изглежда, броят на племената по негово време е бил по-голям. Затова може да се съди и от данни на по-късни автори (като Страбон и пр.).Наличието на голям брой тракийски племена и липсата на един общ език говори, че през разглеждания период (V—I в. пр. н. е.) траките не могат да бъдат характеризирани от етническа гледна точка като „народ”.
цитирай
13. aristotelis - "тарантела" се смята за остатък от древногръцките екстатични Дионисови чествания.
19.02.2013 20:09
Могат ли сегашните гърци да четат старогръцки?кога се е променил
гръцкия език, за да стане невъзможен за разбиране от сегашните гърци?

Ти си напълно неграмотен и нещастен!
Магна Греция (латински Magna Graecia — Велика Гърция“, от гръцки, Мегали Елас) е името на част от древна Южна Италия (Апулия, Калабрия, Кампания, Сицилия) която е колонизирана от древногръцки заселници през VIII век пр. Хр. С тази колонизация гръцката култура е разпространена в Италия, като скоро се развива нова цивилизация, която по-късно си взаимодейства с местните италийски и латински цивилизации. Много нови градове се развиват и замогват, като например Капуа, Неапол, Сибарис. Други важни градове в Магна Греция са Таранто, Локри, Регион, Кротоне и Турии. През ранното средновековие гръцкото влияние остава силно, тъй като районът е част от Византийската империя или под силно Византийско влияние до края на XI век. И днес населението в тези райони пази елински характеристики в културата. Местните диалекти (най-разпространени в Калабрия и Саленто) се наричат "грекана", "грико", "катоиталиотика" или "Калабрийски" и могат да бъде разбрани (до голяма степен) от други гръцкоговорещи.

Фолклорът на това население е различен от италийския и определено се свързва с гръцкия - характерната песен с танц "тарантела" се смята за остатък от древногръцките екстатични Дионисови чествания.
цитирай
14. aristotelis - Ученици и преподаватели от Испания благодарят на гърция! Video Febr 2013
19.02.2013 20:12
GRACIAS GRECIA - Video Febr 2013
"Gracias, Grecia" Nuestra herencia ("Thank you Greece" Our heritage)
Ученици и преподаватели от Испания благодарят на Гърция!
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=Rc9RnwPXoJ0
цитирай
15. aristotelis - Тракоман Тракоман е подчовек, ...
19.02.2013 20:22
Тракоман
Тракоман е подчовек, който се въодушевява от ежедневно обновяващи се днк-анализи, извлечени от генетичния материал, добит в тоалетните на МБАЛСМ "Пирогов", които показват връзката на днешното население на Факултето, ту с Орфей, ту с Александър Македонски, ту с Жозе Барозу.Човек който води интернет битка срещу онези, помнещи родовата памет и изтъкващи арийският (ирански) произход на българите. Българите почитащи старите български богове като Хърс, Барин, Барс, Сива, Артиш, Нардуган или други също са обект на нападки. Тракоманите обичат да правят сексуално-алкохолни оргии на сборища за тракомани тип триградските поляни - осрани от боклуци и торбички оставени от тракомани. Тракоманите мечтаят за тамплиерски чеп на Перперикон, за вампирски кол в Созопол, за окосменото тяло на Бендида и зърната на първия педераст според римският историк Овидий - ОРФЕЙ. Важно е да се казва че сме траки, да се плюе Кубрат и Аспарух, да се отрича всичко българско, да се казва че кутригурите и оногурите са лоши, а бесите и бесните им последователи са много велики.
цитирай
16. aristotelis - Академик Проф. Васил Гюзелев ...
19.02.2013 20:56
Академик Проф. Васил Гюзелев
Академик Проф. Васил Тодоров Гюзелев е виден български историк, изследовател на българското средновековие.
Прабългари

Първото писмено сведение, в което прабългарите са отбелязани със своето народностно име – Vulgares, е Анонимен Римски хронограф от 334 г. В него се посочва, че са народ, който живее северно от Кавказ, в земите на днешен Казахстан.

Различни исторически свидетелства от края на ІV в. насам съобщават за отделни прабългарски племена, населяващи различни територии, пръснати от земите между Черно и Каспийско море до териториите около Балатонското езеро в днешна Унгария и Италия. В тях се разказва за хуногури, оногури, уногондури, котраги и кутригури.
Според Прокопий Кесарийски в средата на VІ в. сред народите, населяващи Северното Черноморие и Приазовието на запад от Азовско море и р. Дон, живеят кутригурите, а източно от тях – утигурите. Най-вероятно става дума за два големи военноплеменни съюза, обозначавани по-късно с имената на тези две племена. През VІІ в. историята на едно от прабългарските племена – уногондурите, се преплита по-тясно с Византия и информацията във византийските извори става по-обилна. Безспорен е фактът, че в езика на прабългарите има както тюркски и монголски думи, така и такива с ирански произход. По своята езиково-етническа принадлежност древните българи са тюрки, които са се смесили със сродните на тях етнически групи, а също така и с ираноезични племена. Прабългарите, както всички тюркски народи, имат лунен календар, състоящ се от цикъл от 12 години, всяка от които носи името на почитано животно: І – сомор (мишка), ІІ – шегор (вол), ІІІ – вер, бер (тигър), ІV – дванш (заек), V – неизвестно (вероятно дракон), VІ – дилом (змия), VІІ – мор [им] (кон), VІІІ – текуч (овен), ІХ – неизвестно (вероятно маймуна), Х – тох (кокошка), ХІ – етх (куче), ХІІ – дохс (свиня). Календарът най-вероятно е заимстван от високоразвитата в древността китайска култура.
цитирай
17. leonleonovpom - Казахстан, за сведение изобщо не е ...
19.02.2013 21:53
Казахстан, за сведение изобщо не е на север от Кавказ ,където е Русия ,а е много далече но северо изток.Там живеят любимите тюрки на коментатора, но те не са конен народ, както смята Гюзелев, а пастири на овце.Те ще тръгнат към Анадола когаго двете пустини унищожат пасищата им- след 500 години Нямам карта пред себе си, а няма и защо да търся,ясно е, че става дума за разстояния от порядъка Москва - Париж Хубаво е като се пищят, да пищят , такива неща за всеки случай да се види и картата,защото има хора ,които са учили география сериозно а също така да се обясни какъв е интересът от оплюването ни Много време е загубил авторът на коментарите да избира и преписва безсмислици и безумия, което му е и специалитетът Препоръчвам му като начало да прочете работите на сериозен учен като Державин и да разбере най-после българската история. и да не навира избрани пасквили
цитирай
18. barin - коментар 18
13.09.2015 23:10
Траките са имали писменост, измислена в Никополис ад Иструм( до с. Никюп) от отец Вулфила, но не се е разпространила. Не са открити произведения на тяхна азбука.Впоследствие траките са елинизирани под влияние на гръцката култура. По-късно при навлизането на римляните на Балканския полуостров траките са романизирани,но не са поставени в пълна зависимост ор Римската империя. Аз като бивш колекционер на монети винаги съм се дразнел, когато на тракийските монети от V, IV и III в. пр. Хр. са казвали гръцки. Не принизявам в никакъв случай уменията на траките в земеделието,воюването, окултните науки, познанията за света, строителството на гробници и светилища.Има ги много из България, на много от тях съм ходил. За ролята на траките често се е меняло мнението на историците.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: liubitel
Категория: История
Прочетен: 65009
Постинги: 18
Коментари: 60
Гласове: 463
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930